03 en 04 December 2016, Algemeen Dagblad (papieren krant en online)Match! Site vindt baasje voor hond die je niet kunt houden


Moet je noodgedwongen van je hond af? Mensen zetten hun viervoeter niet zomaar op Marktplaats, meent Marco Pavone. Om een nieuw, perfect baasje aan een hond te koppelen, bedacht hij herplaatsing-huisdieren.nl.


De vorige hond van Marco Pavone (36) uit Alphen en zijn vriendin is een paar jaar geleden gestorven. ,,We wilden eerst geen nieuwe, maar al snel zei mijn vriendin: 'Het is toch wel heel stil.' Toen zijn we op Marktplaats naar een nieuwe hond gaan zoeken.


Noodgedwongen


Dat ging niet van een leien dakje. We hadden een adres op het oog, maar dat bleek die van een broodfokker te zijn die zieke, Roemeense hondjes verkocht voor heel veel geld. Hij zocht verder en nam uiteindelijk de anderhalf jaar oude herdershond Max over van een boerderij, maar bij Pavone begon er wat te dagen. Ik dacht: hoe zit het eigenlijk met mensen die noodgedwongen van hun hond af moeten, als ze bijvoorbeeld naar een zorgcentrum moeten? Mensen zetten hun hond na jaren vaak niet zomaar op Marktplaats. Ze willen dat hun hond zo goed mogelijk terechtkomt in plaats van dat hij naar de hoogste bieder gaat.

Het was zijn verloofde die hem het laatste zetje gaf. Ik werk in een computerwinkel en bouw websites. Mijn vriendin zei: 'Kan je hier geen website van maken?'. Pavone lanceerde herplaatsing-huisdieren.nl op 1 oktober. Het werkt via een uniek systeem; het matcht het oude baasje aan het nieuwe, zegt de Alphenaar.

De eigenaar zet zijn hond op de website. Daar vult hij in wat hij belangrijk vindt voor de ander om te weten. Stel dat de hond altijd in een tuin heeft gerend. Dan wil je niet dat die in een flat terechtkomt. Je kunt aangeven dat de nieuwe eigenaar een tuin moet hebben en zelfs hoe groot die moet zijn.

Mensen die een nieuwe hond willen, kunnen op postcode zoeken. Ze registreren en beantwoorden vragen over hun thuissitatie. Ook kun je een gezinsfoto uploaden. Als je daarbij laat zien dat je vier kinderen hebt, is de kans op een match groter, zegt Pavone.


Score


Aan de hand van de antwoorden wordt een score berekend van nul tot honderd. Een score van honderd betekent een perfecte match. Bij een hoge score kan je een kennismakingsgesprek aangaan. Als het niet klikt, omdat de hond gromt of bang is, zoek je verder.De site heeft al zesduizend bezoekers getrokken en er zijn twee honden herplaatst. Een regionaal initiatief is het niet: ook een beagle uit het Friese Tzummarum en een terriƫr uit het Limburgse Valkenburg staan op de nominatie herplaatst te worden. In eerste instantie houdt Pavone het bij honden. Ik wil binnenkort ook katten en konijnen herplaatsen, maar zij vergen andere vragen.

Pavone benadert nu dierenasiels die hun honden gratis op zijn website kunnen plaatsen. Ik krijg zelfs van wildvreemden donaties. Ze zijn oprecht blij dat er zo'n website is en zeggen dat ze mijn site in de gaten houden.

Directe link van bovenstaande artikel op het Algemeen Dagblad: Hier