01

Als je hond lievelingsspeeltjes of een kleedje heeft, geef deze dan mee aan de nieuwe eigenaar. Ook een oud T-shirt of handdoek van de oude eigenaar helpt de hond rustiger de transitie te doorstaan vanwege bekende geuren.

Tip 01
02

Zorg dat je de nieuwe eigenaar informeert over het merk voer dat je de hond altijd geeft. Als de nieuwe eigenaar ander voer wil geven kan hij/zij dit voer beter eerst mengen met het voer dat de hond gewend is te krijgen. De kans op diarree en/of allergie wordt hierdoor kleiner.

Tip 02
03

Laat je hond rustig wennen aan je lichaamsgeur, je stem en je bewegingen. Maak in het begin geen snelle bewegingen en sta niet te snel op van een stoel en/of bank, hier kan de hond erg van schrikken.

Tip 03
04

Stel voor dat de hond eerst enkele paar dagen mag logeren bij de eventuele nieuwe eigenaar. Dit geeft meer rust om te kijken of er echt sprake is van een succesvolle match. Mocht het toch niet klikken, dan kan de hond weer bij je terugkomen om vanuit zijn oude omgeving verder te zoeken naar de ideale match.

Tip 04
05

Om problemen van overdragen van ziektes aan andere huisdieren in de nieuwe omgeving te voorkomen, is het verstandig te zorgen dat de hond vóór de herplaatsing ingeënt is tegen besmettelijke ziektes.

Tip 05
06

Verzeker je ervan dat de aanschaf van jouw hond geen impulsieve beslissing is van de nieuwe eigenaar. Anders zou het zomaar kunnen zijn dat je hond binnen zeer korte tijd weer herplaatst zal worden. Geef de nieuwe eigenaar wat bedenktijd.

Tip 06
07

Voordat je een hond wilt overnemen is het verstandig eerst even een wandeling met het dier te maken. Op deze manier komt je veel over het gedrag en karakter van de hond te weten. Je kan dit gezamenlijk doen met de huidige eigenaar maar het is beter om minimaal één keer te wandelen zonder de huidige eigenaar.

Tip 07
08

Indien de herplaatste hond in een omgeving gaat komen waar al andere honden zijn, bedenk dan vooraf wel erg goed of dit wel een goede situatie zal geven voor zowel de herplaatste hond als de reeds aanwezige honden. Het kan natuurlijk zijn de dat herplaatste hond duidelijk een leider is en indien je al een leider in huis hebt is het geen goed idee om deze hond bij jouw thuis te herplaatsen.

Tip 08
09

Vraag aan de nieuwe eigenaar of er in de nabije toekomst grote veranderingen zullen zijn in de situatie bij hem/haar thuis. Een nieuw baasje is voor het dier natuurlijk al heel wat en indien er dan nog meer grote veranderingen zullen komen, zal dit voor de herplaatste hond extra stress gaan opleveren en dat wil je natuurlijk niet.

Tip 09
10

Als je hond een stamboom heeft, is het van belang dat je deze aan de nieuwe eigenaar meegeeft. Er zal een herregistratie volgen. Kijk op de website van de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland. Voor meer informatie over der herregistratie ga naar https://www.houdenvanhonden.nl

Tip 10
11

Bij herplaatsing moet je het Europese paspoort van de hond meekrijgen. Dit paspoort is om fraude over de identiteit en illegale import van een hond te voorkomen en malafide hondenhandel te helpen verhinderen èn het draagt bij aan de preventie van de verspreiding van rabiës. Indien er geen gegevens over inentingen of bezoeken aan de dierenarts zijn, ga dan met de hond naar je eigen dierenarts om het te laten onderzoeken en in te laten enten. Je kunt daar om een Europees paspoort vragen waar allerlei gegevens in genoteerd worden zoals inentingen, chirurgische ingrepen en chipnummer (als het dier gechipt is). Met dit paspoort kan je met de hond binnen Europa reizen.

Tip 11
12

Ieder dier is gewend aan zijn eigen voer. Vraag dus aan de huidige eigenaar of je het restant van het door hem gegeven voer mag meenemen zodat het dier behalve zijn nieuwe leefsituatie niet óók nog eens aan ander voer moet wennen. Indien er geen voer meer is vraag dan naar het merk.

Tip 12
13

Er zijn natuurlijk cursussen voor honden. Vooral voor puppies zal zo’n cursus gehoorzaamheid en sociaal gedrag erg nuttig zijn. Maar indien de hond al wat ouder is heeft hij vaak de nodige gehoorzaamheidstraining al gehad. Indien de hond toch niet het gewenste gedrag toont kan je deskundig advies inwinnen bij een hondentrainer.

Tip 13
14

De herplaatste hond komt in een nieuwe omgeving, laat hem dus niet los lopen of uit de tuin ontsnappen anders verdwaalt hij zo. Zorg voor een goed passende halsband die niet over de kop getrokken kan worden want dat gebeurt nogal eens als de hond een andere hond ziet die hij niet mag. Laat je hond dus niet ontsnappen.

Tip 14
15

Honden zijn meestal bang voor onweer en harde knallen dat weet iedereen. Maar tegenwoordig met internet kan iedereen weten wanneer er onweer te verwachten is. Laat het huisdier dat nieuw is dan niet alleen thuis zodat je hem gerust kunt stellen als dat nodig is.

Tip 15
16

Voor een herplaatste hond is alles nieuw en anders dan anders. Hij zal zich onzeker voelen de eerste tijd. Laat het dier dan ook voorlopig rustig aan de lijn lopen, want dan zal hij/zij zich veiliger voelen. Heb je eenmaal een goede band met de hond opgebouwd dan kan je, voor de eerste keer op een rustig plekje, je hond los laten lopen.

Tip 16
17

Bedenk je wel dat het verzekeren van een oudere hond soms moeilijk is, afhankelijk van de leeftijd en de al bestaande gebreken van de hond. Sommige verzekeraars verzekeren geen honden meer boven een bepaalde leeftijd of vragen een hogere maandpremie doordat de hond al wat ouder is. Wil je wel graag een verzekering voor je hond afsluiten? Kijk dan even de verzekering vergelijker op https://vergelijkdirect.com/verzekeringen/dierenverzekering/honden-verzekering-vergelijken

Tip 17
18

Houdt rekening met welke hond u in huis haalt. Sommige honden zoals jachthonden hebben veel beweging nodig en andere weer niet. Sommige honden willen het liefst veel slapen en andere willen juist de hele dag op pad gaan.

Tip 18
19

Rassen verschillen in hun behoefte aan voeding, opvoeding, verzorging, ruimte, beweging en aandacht. Bedenk van tevoren goed wat je zoekt in een hond, zodat je het ras kiest dat het beste bij je past. De volgende vragen helpen je om dit scherp te krijgen:

• Hoe energiek ben je? Sommige rassen hebben veel beweging nodig.

• Hoeveel overwicht heb je? Sommige rassen heb een sterke leiding en een consequente opvoeding en training nodig.

• Houd je van rust? Kies dan geen ras dat bijzonder waaks is en dus snel blaft.

• Hoeveel geld wil en kun je aan je hond besteden? Maak een budgetoverzicht voordat je de hond aanschaft. De aanschafkosten zijn maar een klein deel van de totale kosten die je voor je hond maakt. Zo eten sommige rassen veel terwijl andere rassen regelmatig naar de trimsalon moeten.

Tip 19